Viden om

Er jeg gammel nok?
Efter nye love bestemmelser pr. 1 januar 2017, kan du starte med at tage kørekort allerede når du er 16 år og 9 måneder. Der gælder dog nogle særlige regler når du tager kørekort som 17-årig.

Hvis du snart fylder 18 år, så vil jeg anbefale at du begynder at tage kørekort 2-2 ½ måned før. Dermed får du dit kørekort, når du er fyldt 18 år og må køre bil alene.

KØREKORT TIL 17 ÅRIGE

Den 1. januar 2017 blev det muligt for 17-årige at tage kørekort til personbil (kategori B). I første omgang er det dog kun som en 3-årig forsøgsperiode. Derfor vil det være muligt for dig at begynde på dit kørekort allerede når du er 16 år og 9 måneder.

Nye unge bilister har ti gange højere risiko for at blive involveret i en ulykke de to første år de har kørekort. Det skyldes blandt andet at nye bilister er ekstra sårbare i trafikken pga. manglende rutine og erfaring. Resultater fra udlandet viser at forsøgsordningen har givet langt færre ulykker hos unge bilister, da de har haft en voksen ved siden af sig, til at vejlede og hjælpe dem i trafikken det første år.

De overordnede regler
Du kan således begynde at tage dit kørekort 3 måneder før du fylder 17 år.
Som 17-årig skal du igennem nøjagtigt samme lovpligtige køreundervisning og teori, som 18+ årige, men 17-årige bilister SKAL ledsages af en voksen som er mindst 30 år.

Ledsageren skal have haft kørekort til bil de seneste 10 år, og må ikke have haft hverken betinget eller ubetinget frakendt sit kørekort i en ti-årig periode.

Før du kan starte på dit kørekort som 17-årig, skal du have en skriftlig tilladelse fra begge dine forældre, hvor de skriver under på, at du må ansøge om kørekort som 17årig.

Regler for ledsagere til 17-årige
Ønsker du at være ledsager for en 17-årig bilist, skal du også være opmærksom på at der er helt specifikke krav til dig, både som bilist og ledsager. Du skal bl.a. være opmærksom på at du som ledsager altid skal være i stand til lovligt at køre bilen. Du kan læse mere om de særlige krav til dig som ledsager, og blive klogere på reglerne på sikkertrafik.dk.